Właściwości folii pęcherzykowej

W ostatni poniedziałek stycznia obchodzony jest Dzień Uznania dla Folii Bąbelkowej. Ten wynalazek powstał stosunkowo niedawno, bo w roku 1957, z inicjatywy dwojga amerykańskich inżynierów. Maszyna, która została przez nich opatentowana, wykorzystywana jest na produkcji po dziś dzień. Sprawdźmy, jakie są najważniejsze właściwości folii pęcherzykowej.

Odstresowujące właściwości folii bąbelkowej


Żartobliwie można powiedzieć, że przekłuwanie pęcherzyków na powierzchni folii palcami, to najbardziej relaksująca czynność na świecie. Oczywiście folia, zwana potocznie folią bąbelkową, nie została zaprojektowana w tym celu. Początkowo wynalazek ten miał stanowić rodzaj warstwowej tapety, ta jednak nigdy nie weszła do produkcji. Jednak z tego niezrealizowanego pomysłu pozostała folia wypełniona powietrznymi pęcherzykami.

Folia pęcherzykowa jest najczęściej wykorzystywana jest do zabezpieczania rzeczy przed ewentualnym uszkodzeniem podczas transportu. Wypiera w tej roli styropian, który w niektórych warunkach może powodować zarysowania, ponadto nie posiada takich właściwości kompresyjnych.

Najważniejsze cechy i właściwości folii pęcherzykowej to:

Cena - jest to jeden z najtańszych materiałów tego typu.
Kompresja - folia dopasowuje się kształtem do opakowanego przedmiotu, dzięki zajmuje mało miejsca, co jest ważne przy pakowaniu.
Funkcjonalność - znajduje szerokie zastosowanie w zabezpieczaniu wszelkiego rodzaju towarów, a pęcherzyki zapewniają wysoki stopień ochrony.
Odnawialność - raz wykorzystaną folię można użyć ponownie. Sama folia łatwo poddaje się recyklingowi.

Cechami jakościowymi i ilościowymi folii bąbelkowej są: szerokość (w standardzie 30 cm), długość (zwykle 80-100 m), grubość (np. 40 mikronów) oraz średnica pęcherzyka. Względem tych kryteriów wyróżnia się wiele rodzajów folii: lekkie, standard, dwuwarstwowe, trójwarstwowe i tak dalej. Wybierane są pod typ pakowanej rzeczy.